Simpozijum Poljoprivredna tehnika se na godišnjem nivou održava od 1974. godine. U susret svom 50. rođendanu programski odbor Simpozijuma je doneo odluku o promeni naziva, te se Simpozijum od 2023. godine naziva Agro-Tehnika-Precizna Poljoprivreda (AgroTeh PP).

Do promene naziva je došlo usled „upliva“ digitalnih tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju, koje su rezultirale razvojem tehnologija precizne poljoprivrede što je direktno vezano za poljoprivrednu tehniku. Sa druge strane, XXI vek nam je doneo i niz „izazova“ koji se odnose na povećanje cena energenata, repromaterijala, emisije štetnih gasova, kao i generalne potrebe da se poljoprivreda učini održivijom i ekološki prihvatljivijom. Razmatrajući sve navedeno, programski odbor Simpozijuma je shvatio da je neophodno poljoprivrednim inženjerima, tehničarima i proizvođačima obezbediti  „kompletnu paletu informacija“, koja bi počinjala sa trenutnim izazovima u agraru, a završavala se sa edukacijom u polju implementacije savremene tehnike i tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Stoga od svog 49. rođendana Simpozijum nosi novi naziv ali osnovni ciljevi i razlozi uspostavljanja Simpozijuma ostaju u svojoj srži isti i odnose se na želju organizatora da nove tehnike i tehnologije poljoprivredne proizvodnje učini dostupnim široj agronomskoj javnosti.